Superb 1.6 TDI 105 KM - wrażenia z jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rezon
    RS
    • 2006
    • 1894
    • Volvo
    • AKL 1.6 MPI 101 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Pewnie, że jest to możliwe - ale kosztowne i pracochłonne. Jak ktoś się uprze to przerobi i 1,6 diesel na 3.6benzynę i 4x4. Ale łatwiej i taniej zmienić samochód Temat doposażania Superba ogarnia Enriquez i sam przyznaje, że niektórych upgradów nie powtarzałby. Podziwiam jego wytrwałość w ciągłym wybebeszaniu i składaniu S2 i oczywiście rozpoznanie tematu

Komentarz

• pstryczek
      RS
      • 2009
      • 10795
      • Superb III (3V3)

Dla mnie branie 1,6TDI w Superbie jest jakoś mało logiczne, wolałbym już 1,4TSi a za różnicę w cenie przejechać paredziesiąt tysięcy kilometrów. I nigdy już nie kupię auta bez ksenonów.
      Marek

Komentarz

• Prim
        L&K
        • 2013
        • 1040
        • Audi

Cennikowo 1.6 TDI jest w cenie 1.8 TSI... tylko w moim przypadku "wymienił stryjek.." paliwożerne auto na trochę mniej paliwożerne...

Co do xenonów - zastanawiam się nad Active + fresh + xenony (są w mini pakiecie z maxi dotem) to jest taka opcja budżetowa....
        Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Prim
          Co do xenonów - zastanawiam się nad Active + fresh + xenony (są w mini pakiecie z maxi dotem) to jest taka opcja budżetowa....
          daj sobie spokoj z xenonami za ponad 6000 zl do Active. To juz jak masz dokladac i xenony za te 6400 i fresh pakiet za 2400 czy li razem 8800 to wtedy moze jednak lepiej ambition od razu....
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rezon
            RS
            • 2006
            • 1894
            • Volvo
            • AKL 1.6 MPI 101 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Prim
            Jak myślisz o wersji budżetowej to 1,4TSI bo najtańsza, w mieście ksenony AFS nie są aż tak przydatne - więc też możesz sobie odpuścić. Pakiet Fresh jest korzystny cenowo. BTW też nie kupię samochodu bez ksenonów, 4x4, ogrzewanej przedniej szyby, itd... No chyba, że będę musiał Uważam wiele posiadanych gadżetów za bardzo przydatne. Jedyna ekstrawagancja bez uzasadnienia funkcjonalno-cenowego to panoramiczny dach. Takie dodatki jak Kessy, tempomat, roletki, czujniki z przodu z tyłu i wiele innych uważam za sensowne i przydatne - w końcu trochę czasu spędziłem z konfiguratorem

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Podgrzewana przednia szybe to mozna zmienic na webasto
              Spritmonitor.de

Komentarz

• rezon
                RS
                • 2006
                • 1894
                • Volvo
                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Najwyżej update'uję listę niezbędnego wyposażenia, bez którego nie kupię auta, a bez którego bez problemów przejechałem ponad 0,5Mkm, a później zaczęło się dokładanie

Komentarz

• Prim
                  L&K
                  • 2013
                  • 1040
                  • Audi

Jest jeszcze opcja: O3 Elegance 1.6 TDI 105 KM ~ z 13% rabatem (może się uda) wyjdzie w podobnych pieniądzach....

O3 jest lżejsza os SII więc może trochę bardziej dynamiczniej będzie jeździła.... mniej paliła i będzie w miarę dobrze wyposażona...

[ Dodano: Nie 08 Wrz, 13 23:44 ]
                  O3 1.6 105 KM na 5 biegów?? WTF?? Nie kumam... rozumiem, że w trasie przy zapiętym 6 biegu produkowałaby paliwo???

W testach piszą, że głośna ospała jednostka z poważną turbo-dziurą ... życie jest cięzkie....
                  Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• xtremesystems
                    RS
                    • 2010
                    • 2254
                    • Hyundai

no straszny traktor ktory nie jedzie ;-)
                    nie wierz w testy

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Prim
                      O3 1.6 105 KM na 5 biegów?? WTF?? Nie kumam... rozumiem, że w trasie przy zapiętym 6 biegu produkowałaby paliwo???
                      5 jest tańsza
                      Zamieszczone przez Prim
                      O3 jest lżejsza os SII więc może trochę bardziej dynamiczniej będzie jeździła.... mniej paliła i będzie w miarę dobrze wyposażona...
                      Na pewno będzie mniej paliła i bardziej dynamicznie jeździła. Z wyposażeniem w porównaniu do S jak już pisaliśmy bywa różnie. Ale to sam musisz zdecydować czy wolisz samochód bardziej dynamiczny lub bardziej oszczędny - nie da się tego na stale łączyć, tj. Jak jeździsz bardziej dynamicznie to nie bardziej oszczędnie - czy też jednak wolisz samochód bardziej komfortowy. Mało osób kupuje S dla większej dynamiki, a już na pewno nie z silnikami 1,4 czy 1,6 .

Komentarz

• witachu
                        L&K
                        • 2011
                        • 1319

ja mam styczność dość często z SII z 1.6 TDI. wiadomo, punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. jak dla mnie silnik zupełnie za mały do takiej masy. według mnie dynamicznie nie da się tym jeździć nie mówiąć o jeździe z kompletem pasażerów np. wyjazd na wakacje. auto zeby jechało trzeba trzymac w górnym zakresie obrotów a wtedy i spalanie rośnie. jezeli jestes kierowcą, który ma spokojne usposobienie i nie zalezy mu na dynamice to wtedy a auto ma jeździć z punktu a do punktu b to ok. to spalanie bedzie ok. dla mnie do SII minimum 1.8 TSI lub 2.0TDI 170 km ale to moja opinia, masa auta a i pasażerów zrobi swoje.
                        OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                        (znajdź również na fb)

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

tutaj sie tdi 1.6 w tescie spodobalo...

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• witachu
                            L&K
                            • 2011
                            • 1319

ok, kazdemu podoba sie co innego ja tylko wypowiedziałem swoją opinie bo dość często jezdze takim Superbem własnie z takim silnikiem. i dla mnie to kiepskie połączenie. ale mam wrazenie ze oni w tym tescie bardziej zachwalaja niskie spalanie niż dynamike.
                            OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                            (znajdź również na fb)

Komentarz

• Prim
                              L&K
                              • 2013
                              • 1040
                              • Audi

Zamieszczone przez marlej108
                              tutaj sie tdi 1.6 w tescie spodobalo...

http://przyspieszenie.pl/14138/test-...is-z-ekologia/
                              tak, tak - czytałem to.

Co do dynamiki - 1.6 ma około 12 s do setki, 2.0 140 ma około 10 s - to taka duża różnica?
                              Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ja to bym sie bal tego 1.6 tdi podobnie jak kazdego diesla glownie z uwagi na filtr czastek stalych jesli mialbys jezdzic glownie po miescie...

a co do O3 to nie lepiej jak juz ją brac, to pomyslec o 1.4 tsi zamiast tego 1.6 tdi? Forumowicze co maja ten 1.4 tsi to niby wychwalaja pod niebiosa... a on chyba jest tanszy od 1.6 tdi (no chyba ze niewiele)?

ps. na forum Superba jest facet - ma nick paulus60 czy cos takiego, ktory ma wlasnie S2 z 1.6 tdi i nie narzeka - moze z nim przed zakupem tez warto pokonwersowac.
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez Prim
                                  Co do dynamiki - 1.6 ma około 12 s do setki, 2.0 140 ma około 10 s - to taka duża różnica?
                                  Nie patrz na przyspieszenie do 100 km/h, bo tego parametru praktycznie nie wykorzystujesz na co dzień.
                                  Patrz na elastyczność silnika i na max. moment obrotowy oraz przebieg jego krzywej, bo z tego parametru korzystasz non-stop. A tu już 2.0 TDi nawet ten 140 KM miażdży wręcz 1.6 TDI bo 2.0 TDi ma 320 Nm a 1.6 TDI "tylko" 250 Nm.
                                  Także jeśli musi juz być koniecznie diesel, bo tak i już - to ja bym proponował 2.0 TDI.
                                  Natomiast jeśli nie musi to być koniecznie diesel, to proponuję wybór 1.8 TSI - silnik cholernie elastyczny (dużo bardziej niż diesel) i bardzo mocny.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• rezon
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 1894
                                    • Volvo
                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

duża. I widać i czuć Oprócz 0-100 będzie zupełnie inna 80-120 na 5-6 biegu czyil zdolność do bezproblemowego wyprzedzania w normalnych warunkach drogowych

Komentarz

• Prim
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1040
                                      • Audi

Właśnie czytam:

co do silnika 1.8 będzie bardzo paliwożerny. Myślę żeby 1.6 TDI lekko pogłaskać programem w Masters... za 1500PLN będzie miał zbliżony moment do 2.0 TDI
                                      Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

DPF to, DPF tamto wszyscy maja wiele do powiedzenia. Kolega z forum na taxi problemy z nim zaczal miec po 200kkm. Teraz ma juz ponad 280kkm i silnik dziala, juz DPF-a :idea: To tak samo jak z katalizatorem. Po 200kkm w benzynie to sobie go mozna juz wywalic, bo i tak nie dziala :lol:
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Zamieszczone przez Prim
                                          co do silnika 1.8 będzie bardzo paliwożerny.
                                          Czy ja wiem. 1.8 TSI, na trasie, będzie palił ci tyle co 2.0 TDI.
                                          Mi po ułożeniu silnika 1.8 TSI pali 9,5 l/100 km w mieście, oraz ok. 7,2-7,3 na trasie przy 120-130 km/h, czyli tyle ile 1.6 MPI w mojej O II.
                                          Poza tym pamiętaj, że jak będziesz chciał wyciągnąć z tego 1.6 TDI jako takie osiągi, to będzie ci on palił baaardzo dużo. Mniej więcej tyle co 2.0 TDI, ale osiągi i elastyczność nigdy nie mu nie dorównają.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• maymer
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 839

DPF w mieście to może był straszny jak się pojawiały, przykład na aucie mojej mamy - Volvo V50 1.6 D2 jeździ po mieście na krótkich odcinkach czasami 2-3 miesiące trasy nie widzi, z DPFem nic się nie dzieje. Co do spalania 115 konnego vs. moja 140 konna Octa, w mieście spalanie podobne, w trasie przy emeryckiej jeździe Volvo spali około 0,5 l mniej, ale też jest mniejsze od Octy, ale jeżdżąc moim normalnym tempem, bez szaleństw, ale z wyprzedzaniem tirów, jadąc po dobrych drogach >100 km/h Volvo wciąga spokojnie litr więcej. Dlaczego? Żeby wyprzedzić jakieś auto w miarę szybko w Volvie muszę redukować i kręcić wysoko, a Octą robię to spokojnie na 6-tce bez redukcji

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Big, No 2.0TDI zeby palil w trasie te 7,2 to trzeba leciec duzo szybciej niz 130 :wink: To sa predkosci gdzie 2.0TDI pali 6-6,5l.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Prim
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1040
                                                • Audi

Spoko ale różnice to nie 0,5 l, albo 1 l - tylko w stosunku do 1.8 tsi. Wiem ze bardziej zylowany 1.6 nie będzie katalogowym 1.6 ale nawet jeżeli spalanie wzrośnie to za chwile a przy spokojnej jeździe w trasie odpowiednio się obniży. Nie jestem naiwny i nie wierze w cuda. Potrafię zrobić swoim samochodem o którym wspominałem powyżej nawet 7,2 w trasie jadąc 90 km/ h ale wiem ze takim sII zejdą poniżej 5. Nie liczę tez ze ten silnik będzie dawał frajdę z jazdy... Taka jak odpowiednio większy silnik

[ Dodano: Wto 10 Wrz, 13 00:20 ]
                                                rezon, Jak myślisz o wersji budżetowej to 1,4TSI bo najtańsza - no i kombi kosztuje po upustach trochę ponad 66k - niezłe co ? Uważam ze bardzo rozsądna cena jak na auto gabarytow audi a6 z całkiem ładna sylwetka.

[ Dodano: Wto 10 Wrz, 13 00:22 ]
                                                Zamieszczone przez Maicroft
                                                Big, No 2.0TDI zeby palil w trasie te 7,2 to trzeba leciec duzo szybciej niz 130 :wink: To sa predkosci gdzie 2.0TDI pali 6-6,5l.
                                                No raczej... :wink:
                                                Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• rezon
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 1894
                                                  • Volvo
                                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Big
                                                  1.8 TSI, na trasie, będzie palił ci tyle co 2.0 TDI.
                                                  Big teraz przesadziłeś W trasie TDI jest jednak oszczędniejszy, zwłaszcza przy dużej prędkości :twisted: Zimą w mieście to i owszem można się porównać, ale latem i przy trasie pow. kilku km to jednak wychodzi przewaga diesla. Nawet przy hardcorowym teście Outlanderem 2,0TDI udało mnie się zejść 1l niżej niż S2 1,8TSI (4,9 vs 5,9). Obydwa w czterołapie, kapcie Outka szersze. Średnie zużycie też miałem ponad 1l mniejsze, a Outek to przecież kiosk Ruchu na kołach Liczyłem, że TSI będzie mi brał nawet 2l więcej niż TDI, ale jednak ma mniejszy apetyt
                                                  Zamieszczone przez Prim
                                                  rezon, Jak myślisz o wersji budżetowej to 1,4TSI bo najtańsza - no i kombi kosztuje po upustach trochę ponad 66k - niezłe co ? Uważam ze bardzo rozsądna cena jak na auto gabarytow audi a6 z całkiem ładna sylwetka
                                                  dlatego o tym pisałem. 1,4TSI czy 1,6TDI też da się jeździć, chociaż trzeba mocniej wciskać pedał w podłogę - jak to w zbyt małych silnikach do masy. Ale przy spokojnej jeździe w mieście dadzą radę.
                                                  IMHO głównie miasto - to zdecydowanie benzyna, głównie trasy - też benzyna, trasy pow. 40kkm rocznie można zastanawiać się nad dieslem, trasy pow. 60kkm rocznie - zdecydowanie diesel.
                                                  Zamieszczone przez Big
                                                  Mi po ułożeniu silnika 1.8 TSI pali 9,5 l/100 km w mieście, oraz ok. 7,2-7,3 na trasie przy 120-130 km/h, czyli tyle ile 1.6 MPI w mojej O II.
                                                  Mnie pali nawet mniej niż paliły 1,6MPI, ale jednak więcej niż 2,0TDI 1,6TDI paliłby pewnie jeszcze mniej, tylko wolniej by się rozpędzał

Komentarz

• ketivv
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1155

Zamieszczone przez rezon
                                                    IMHO głównie miasto - to zdecydowanie benzyna, głównie trasy - też benzyna, trasy pow. 40kkm rocznie można zastanawiać się nad dieslem, trasy pow. 60kkm rocznie - zdecydowanie diesel.
                                                    podpisuję się pod powyższym ;-)

Komentarz

Pracuję...